Sorular ve Genel Bilgiler
Bizimle iletişime geçin, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Sıkça Sorulan Sorular
Çocuklara yabancı dili eğitimi vermenin belirli bir yaşı yoktur. Ancak yabancı dil eğitimine 3 yaşından önce başlanması dilin öğrenilmesini kolaylaştırıyor. Genellikle bir dilin etkin bir şekilde kullanımı 4 yaş itibariyle mümkün oluyor ancak 3 yaş öncesi çocuklar bir yabancı dile ne kadar fazla maruz kalırlarsa bu dili konuşmaları o kadar hızlı oluyor.
Erken yaşta dil eğitimine başlayan çocuklar da öğrenme şekli önemlidir çünkü bunu bir ders gibi algılayarak sıkı tutulmaya çalışan çocuklar yabancı dilden sıkılarak uzaklaşmaya başlayabilirler. Çocuklara yabancı dil öğretmenin en iyi yolu oyun ile öğretmektir. Çocuğun hayatı oyun üzerine kurulu olduğu için çocukla iletişim oyun ile olur. Oyunla birlikte, eğitim sürecinde ne kadar çok duyusuna hitap edilirse öğrenmek o kadar kolay ve kalıcı olur.
Teknoloji çağında geleceğin yetkinliklerine ayak uydurmak ve başarıyı yakalamak için ikinci bir dil her yaştan bireye gerekiyor. Yabancı dil ile yapabileceklerimizin başında eğitim geliyor. Bu durumda sosyo-kültürel yaşama ayak uydurmak için yabancı dil eğitime yönelmek doğru bir adım oluyor.
Erken dönem yabancı dil eğitimi;
- Zihinsel ve bilişsel gelişime destek oluyor.
- Dil gelişimini destekliyor.
- Hafızayı güçlendiriyor.
- Dikkati arttırıyor.
- Sosyalleşmeyi arttırıyor.
- Kendine güveni arttırıyor.
- Öğrenmeyi kolaylaştırıyor.
- Akademik başarıyı arttırıyor.
Dil öğrenmenin zeka ve hafıza gelişimi açısından ciddi yararları olduğundan bahsetmiştik. Kendi ana dilini öğrenirken veya başka bir dili öğrenirken ailenin tutumu da son derece önemlidir. Aileden gelen destekle eğitim süreci başlar. Aile dil eğitiminde özellikle şu noktalara dikkat etmelidir:
- Çocuğa yaşına uygun dil eğitimini verin.
- Oyunlarla dil öğretimine geçin.
- Olayı bir ders gibi görmeyin ve asla ders gibi çalıştırmayın.
- Bir dil konuşularak öğrenildiği için konuşurken yanlışlar yapılacağını da unutmayın.
- Küçük öykü kitaplarıyla ve mobil uygulamalarla dil gelişimine destek verin.
- Dil yavaş yavaş öğrenilir ve dil belleğine kaydedilir. Bir anda öğrendiklerinin size geri dönmesini beklemeyin
Erken yaşta yabancı dil öğretiminde amacımız nelerdir.
Erken yaşta yabancı dil öğretiminde amacımız, çocukların farklı kültürlere olan bakış açılarını zenginleştirmek, yabancı dil öğrenmeye olumlu tutum geliştirmelerini ve bu işi hayat boyu öğrenme düzlemine taşımalarını sağlamaktır.
Bu anlamda amaçlarımızı genel ve özel olarak ikiye ayırmış bulunmaktayız.
1. Dilin bir iletişim aracı olduğunu kavrayabilme.
2. Kullandığı dilin Türkçe olduğunu kavrayabilme.
3. Türkçe’ den başka dillerin olduğunu kavrama.
4. Öğrendiği yabancı dilde seviyesine uygun sözcükler ve diyalogları kavrayabilme.
5. Yabancı bir dil öğrenmeye istekli olma.
6. Farklı ülkelerin kültür ve değerlerinin farkında olma, onlara hoşgörülü yaklaşma.
7. İngilizce öğrenmekten zevk alma.
1. Öğrendiği yabancı dilde tonlama ve telaffuz bilgisi.
2. Günlük hayatta kullanılan basit kelimelerin ve cümlelerin bilgisi.
3. Hayvanların yabancı dildeki adlarının bilgisi.
4. Çevresindeki bitki & çiçeklerin adlarının bilgisi.
5. 1-20 arası rakamları yabancı dilde sayma bilgisi.
6. Öğrendiği yabancı dildeki renklerin bilgisi.
7. Vücudunun bölümlerinin bilgisi.
8. Sınıfındaki nesnelerin adlarının bilgisi.
9. Evin bölümlerinin ve eşyalarının adlarının bilgisi.
10. Yiyecek ve içeceklerin adlarının bilgisi.
11. Kendi giysilerini İngilizce adlandıra bilme.
12. Aile bireylerinin bilgisi.
13. Çevresindeki taşıtların bilgisi.
Cevap
Orman Okulu
Orman okulu atölyeleri ebeveyn katılımlıdır. Ebeveynler çocuklarının ulaşımını sağlarlar ve etkinliğin sonunda ebeveynlerle birlikte bir aktivite gerçekleştirilir. Bu atölyelerde doğanın bize sunduğu eşsiz fırsatlarla çocuğumuza farklı bir gözle bakarak aramızdaki bağları güçlendireceğiz. Bazen ebeveyn olarak tek bir hareketimiz çocuğumuz tarafından örneklenerek kişiliğinde önemli bir yapı taşı oluşturmakta. Koşuşturma olmadan, zorlanma olmadan, yönlendirme olmadan süreci çocuğun yönettiği ve ebeveynin sürecin içerisine dâhil olduğu bir serüven bizleri bekliyor.
Orman Okulu, katılımcıların sağlıklı, dirençli, yaratıcı ve bağımsız öğrenenler olmalarına yardımcı olur. Bu atölyeler, yapılandırılmamış alanlarda çocuklara kontrollü riskler alma imkânı sunmaktadır. Yaparak yaşayarak öğrenme yaklaşımı eğitimin sınıfların dışına taşınması ile mümkündür.
Orman okulu atölyelerinde; birlikte oynamak ve eğlenmenin ön planda olduğu, anı tüketmektense anı yaşamanın farkında olunduğu doğanın kalbinde yaşanacak süreç odaklı eğitim faaliyetleriyle hem çocuklara yeni deneyimler kazandırmak, hem de doğanın sunduğu sürprizlerle her an yenilenen deneyimler kazanmak hedeflenmektedir.
Dersliklerde gerçekleştirilen eğitimler, doğada gerçekleştirilen atölyelerle desteklendiğinde öğrenme deneyimi zenginleşmektedir. Bunun yanında öğrencilerin çevre farkındalığı kazanmaları, duyusal ve bilişsel aynı zamanda fiziksel olarak bütüncül bir gelişim göstermeleri doğada ve anda bulunmakla mümkündür.
- Açılış Çemberi Atölyesi
- Serbest Oyun Atölyesi
- Ekoloji Atölyesi
- Sanat Atölyesi
- Nefes Atölyesi
- Doğa Atölyesi
- Masal Atölyesi
- Hareket Atölyesi
- Kuş Gözlem Atölyesi
- Kapanış Atölyesi
Orman okulu ekolünde bu etkinlikler yılın her mevsiminde gerçekleştirilir. Tüm hava koşullarını doğada karşılayan çocuklar mevsim geçişleri ve ekosistemin döngüsünü doğada daha iyi anlarlar.
Biz çok zor hava koşullarında ilk etapta çocukları ve ailelerini zorlamak istemediğimizden bu durumlarda dersi yine farklı faaliyetlerle kursun içine çekiyoruz. Ama olabildiğince doğada kalmak temel amacımız.
Bu konu uzun yıllardır araştırılmaktadır ve bu sorunun cevabı kesin bir hayırdır. Uzmanlar erken çocukluk döneminde çocukların olabildiğince fazla yabancı dile maruz bırakılmalarının onların zihinsel ve bilişsel gelişimleri için faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Buna ek olarak her dilin kendi ritminin olması sebebiyle çocuklar diller arası geçişleri bu ritim sayesinde kolaylıkla sağlayabilmektedir.